CEIDizler Projesi kapsaminda hazirlanacak Yaslilik ve Toplumsal Cinsiyet Esitligi raporu için Tematik Alan Haritalama Raporu yazari ariyoruz.

Yayın Tarihi: 02.05.2021

Tematik Alan Haritalama Raporu Yazari Ilani

TÜRKIYE’DE KATILIMCI DEMOKRASININ GÜÇLENDIRILMESI: TOPLUMSAL CINSIYET ESITLIGININ IZLENMESI PROJESI FAZ II

TEMATIK ALAN HARITALAMA RAPORU YAZARI

IS TANIMI

ARKA PLAN

“Türkiye’de Katilimci Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Esitliginin Izlenmesi Projesi Faz II”, Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu tarafindan finanse edilen dogrudan hibe projesidir. Uygulama süresi 36 ay olan proje 2 Ocak 2020 tarihinde baslamistir ve 31 Aralik 2022’de tamamlanacaktir. Proje Adana, Ankara, Gaziantep, Istanbul, Izmir, Trabzon, Eskisehir, Mersin ve Samsun olmak üzere 9 ilde uygulanmaktadir.

Projenin amaci, toplumsal cinsiyet esitliginin saglanmasi ve katilimci demokrasinin güçlendirilmesi için hak temelli çalisan sivil toplum örgütlerinin (STK), yerel yönetimlerin, kamu yararina çalisan örgütlerin, akademinin ve sendikalarin kapasitelerini artirmak, ilgili paydaslar arasindaki is birligini güçlendirmektir. Bu amaçla konunun uzmanlari tarafindan bilimsel ve teknik gereklere uygun olarak Yaslilik ve Toplumsal Cinsiyet Esitligi tematik alaninda haritalama raporu hazirlanacak, mevcut durum ortaya konulacak, toplumsal cinsiyet esitligi izleme göstergeleri olusturulacaktir. Proje uygulama illerinde kapasite arttirici egitimler ve atölyeler düzenlenirken bu rapordan da faydalanilacaktir.

 

POZISYONUN TANIMI

Tematik Alan Uzmani, hak temelli izleme ve degerlendirme prensiplerine uygun olarak yukarida belirtilen alanlarda hazirlanacak olan haritalama raporunda, ilgili alandaki “normlar ve standartlar”i belirleyerek, Türkiye’deki mevcut durumu bu normlar ve standartlara göre analiz edip göstergeler gelistirecek ve veri kaynaklari belirleyerek Türkiye’de toplumsal cinsiyet esitligi haritalanmasina katki sunacaktir. Ayrica ilgili tematik alanlar için kavramlar ve teknik terimler listesinin hazirlanmasini saglayacaktir.

Hazirlanan tematik raporlarin bilgisinin 9 proje uygulama illerinde yapilacak atölyeler araciligiyla yerele aktarilmasi ve böylece, hak temelli sivil örgütlerin ve ilgili kamu kurumlarinin toplumsal cinsiyet esitligi izleme kapasitelerinin gelistirilmesi ve politika uygulamalarinin etkinliginin güçlendirilmesi beklenmektedir. Bu sayede, toplumsal cinsiyet esitligi politikalarini ve uygulamalarini izleme yoluyla hak temelli örgütler ile kamu politika yapicilari arasindaki is birligi ve iletisimin saglanmasi ve/veya güçlendirilmesi de hedeflenmektedir.

 

Görev ve Sorumluluklar

Tematik alan uzmaninin proje ile iliskisi rapor önerisinin kabulüyle baslar. Tematik alan uzmani, uzmanlik alaniyla ilgili olarak:

1. Rapor önerisi hazirlar. Bu rapor önerisinde, çalismanin konusuna, kapsamina, alanla ilgili temel kavramlara, temel basvuru kaynaklarina, konuyla ilgili normlarin ve standartlarin belirlenmesinde kullanilacak ulusal ve uluslararasi sözlesmeler, beyannameler, anlasmalar vb. gibi metinlere, çalisma plani, çalisma takvimi ve varsa sinirliliklara, sinirliliklari ortaya çikaran gerekçelere yer verilmelidir.

2.Uzman, raporlarin yaziminda kullanilacak kilavuza uygun olarak hazirlamis oldugu rapor önerisini ilgili koordinatör ve süpervizöre iletir.

3.Koordinatör ve süpervizörden gelen geri bildirime göre metnini gözden geçirir ve uygun buldugu degisiklikleri, düzenlemeleri yapar.

4.Uzman, taslagin kabulünü takip eden süreden sonra yaptigi çalismalari içeren bir ara raporu takvimde belirtilen tarihte süpervizöre teslim eder.

5.Ara raporu süpervizör ve egitim koordinatöründen gelen öneri ve elestiriler dogrultusunda yeniden gözden geçirir. Projenin hedefleri ve tematik alan yönergesi dogrultusunda gerekirse yeniden düzenler.

6.Hazirladigi göstergeleri, ilgili alanda çalisan kamu ve sivil toplumdaki uzmanlarla paylasarak geri bildirim alabilir.

7.Göstergeler hakkinda aldigi geri bildirimlere uygun olarak tematik alan haritalama raporuna nihai halini verir.

8.Gerektiginde, fikir alisverisi için yapilacak toplantilara katilir.

9.Raporun Ingilizce çevirisinin ve redaksiyonunun kontrolünü yapar.

10.Raporunun genis özetini ve yönetici özetini çikarir.

11.Tematik alan uzmani, tematik haritalama raporunu hazirlarken, bilimsel kriterlere uygun derleme yapma, veri toplama, veri kaynaklarina ulasma bilgisi, becerisi ve yetkinligine sahip kisilerden destek alabilir. Ancak projeye karsi sorumlu olan bu kisiler degil, uzmanin kendisidir. Hazirlanacak olan bu rapor uzmanin adi ile basilacak olup CEIM E-Kütüphane’de çevrimiçi olarak da yayinlanacaktir.

 

Uzman Profili

Haritalama çalismasinda görev alacak uzmanin:

· Haritalama çalismasini gerçeklestirecegi tematik alanda uzmanlasmis olmasi;

· Bu alana iliskin arastirma ve yayinlarinin bulunmasi;

· Izleme çalismalarina iliskin bilgisinin, deneyiminin olmasi;

· Ekip çalismasina yatkin olmasi;

· Bilgisayar okur-yazarliginin bulunmasi;

· Iyi derecede Ingilizce bilmesi gerekmektedir.

Basvuru: Adaylarin Ingilizce ve Türkçe özgeçmislerini, konu satirinda “Tematik Alan Haritalama Raporu Yazari” yazarak, ik@ceid.org.tr adresine mail atmalarini rica ederiz.


Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir.