Koronavirüs’ün sebep oldugu salgin hastaligin dünyayi etkisi altina aldigi su günlerde, bulasici hastaliklarin tedavisi konusunda önemli çalismalar yapmis fakat bu çalismalari göz ardi edilerek, sadece hemsirelik meslegine kazandirdigi deger ile ünlenen Florance Nightingale’i analim istedik.

Yayın Tarihi: 08.04.2020

Florance Nightingale: Müsfik Bir Hemsire Ve Bir Istatistik Dehasi

"Eger gözlem yapamiyorsaniz hemsire olmaktan vazgeçin."

Modern hemsireligin kurucusu olarak bilinen, adina dünyanin ilk modern sivil hemsire okulunun açildigi Florence Nightingale, 1820'de dogdu. Yaptigi çalismalarla Viktorya dönemi Ingiltere’sinde itibarsiz ve alt siniflara özgü bir meslek olarak görülen hemsirelige itibar kazandirdi. Latince, Yunanca, Italyanca, Fransizca gibi dilleri bilmenin yani sira yüksek düzeyde bir matematik ve tarih bilgisine sahipti. Kirim Savasi sirasinda beraberindeki 38 hemsireyle Istanbul'a, Selimiye'ye gelerek savasta yaralanan askerlerin tedavisinde etkin rol üstlendi. Açlik ve hijyen kosullarinin yoklugu sebebiyle basit yaralanmalarin bile ölümle sonuçlandigi Selimiye'de kanalizasyon ve havalandirma sisteminin yenilenmesini saglayarak ölüm oranini %52'den %20'ye düsürmeyi basardi.

Bulasici hastaligi olan hastalarin tecrit edilmeleri, çapraz bulasmalarin önlenmesi, yiyeceklerin steril kosullarda hazirlanmasi, insan atiklari ve tibbi atiklarin uygun biçimde yok edilmesi Nightingale'in Selimiye’deki çalismalari sonucu hayata geçirildi.

Aldigi matematik egitimini meslegine uyarlayarak, çalistigi hastanelerdeki saglik sorunlarinin verilerini biriktirmeye ve istatistiksel analizini yapmaya yöneldi. Istatistiki analizleri, birçok kisinin hastanelere basvurma sebepleri olan hastaliklardan degil, hastane ortaminda yakalandiklari tifüs, kolera gibi bulasici hastaliklardan öldüklerini ortaya koydu.

Fakat onun yasadigi dönemde bir kadinin fen bilimleri alaninda bu türden iddiali çalismalar yapmasi hos karsilanmiyordu. Bu önyargiyi asabilmek ve Kraliçe Victoria'yi ikna edebilmek için 830 sayfalik bir rapor hazirladi. Hastalarin ölüm sikliklarini ve sebeplerini gösteren grafikler olusturdu. Salgin hastaliklari ve kötü yasam kosullarini, açligi önlemek için dünyanin çesitli ülkelerinde yardim kampanyalari örgütledi. Kadinlarin isgücüne katilimini tesvik etti.

Bu ve benzeri çalismalari sayesinde 1858'de Royal Statistical Society'nin ilk kadin üyesi seçildi. 1907'de daha önce hiçbir kadina verilmemis liyakat nisaniyla ödüllendirildi.

1910'da hasta tedavi ederken yakalandigi ve uzun hayati boyunca onu çok hirpalayan Kirim Atesi sonucu öldü. Dogum günü tüm dünyada uluslararasi hemsireler günü olarak kutlaniyor.


Avrupa Birliği tarafından
finanse edilmektedir.