CEIDizler Projesi Degerlendirme Toplantisi ve Uluslararasi Konferansini, 22 Kasim 2022 tarihinde Ankara’da gerçeklestirdik. Dokuz proje ilinden paydaslarimizla, CEIDizler Hibe Programi yararlanicilariyla, akademi ve uluslararasi örgüt temsilcileriyle bir araya geldik.
CEIDizler Projesi Degerlendirme Toplantisi ve Uluslararasi Konferansini, 22 Kasim 2022 tarihinde Ankara’da gerçeklestirdik.
Dokuz proje ilinden paydaslarimizla, CEIDizler Hibe Programi yararlanicilariyla, akademi ve uluslararasi örgüt temsilcileriyle bir araya geldigimiz etkinlik; CEID Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Gülay Toksöz ve AB Türkiye Delegasyonu Baskani, Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut’un açilis konusmalari ile basladi.
Gülay Toksöz konusmasinda, toplumsal cinsiyete dayali esitsizliklerin tüm dünyada varligini sürdürdügünü ve elde edilmis kazanimlarin da tehlike altinda oldugunu söyledi. Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari’ni benimseyen tüm ülkelerin toplumsal cinsiyet esitligini saglamayi taahhüt ettigini belirten Toksöz, amaçlarin gerçeklesmesi için CEID’in sundugu toplumsal cinsiyet temelli verilere ihtiyaç oldugunu belirtti. Toksöz sözlerini: “Veriyi esitlik için topluyoruz. Verilerin olmamasi politikada ilerlemeyi engeller…. Bizim için asil olan sayilarin gösterdikleri ve göstermedikleri üzerinden yürüttügümüz esitlik mücadelesi” diye sürdürdü.
AB Türkiye Delegasyonu Baskani, Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut da yaptigi konusmada sunlari söyledi: “Toplumsal cinsiyet esitligi Avrupa Birligi olarak dis iliskilerimizin bir önceligi. AB’deki pek çok kadin fiziksel ve psikolojik siddete ugruyor. Karar alma, politika süreçlerinde maalesef oranlar düsük. Finansal desteklerin büyük bir bölümünü toplumsal cinsiyet esitligi projelerine veriyoruz ve katki saglamasini hedefliyoruz.” Kadina yönelik siddetle mücadelenin AB’nin gündeminde oldugunu dile getiren Landrut, “El ele vererek mücadeleyi ilerletiyoruz. Ayrimciligin önemli göstergelerinden biri kadina yönelik siddet” dedi.
Etkinlik “Siddet ve Ayrimcilikla Mücadelede Kazanimlar ve Tehditler” baslikli oturumla devam etti. Deniz Kandiyoti “Toplumsal Cinsiyet Politikalarinin Kilometre Taslari: Firsatlar, Çeliskiler ve Tehlikeler” baslikli konusmasinda, toplumsal cinsiyet politikalarinin küresel popülist yönetimler tarafindan hedefe alindiginin altini çizip, kadin hareketinin genel gelisiminden ve mevcut duruma dair tespitlerde bulundu. Tüm alanlarin toplumsal cinsiyet esitligi gözlügüyle bakilmasini saglayan anaakimlastirma politikalarinin kimi kosullarda devletlerin kadin haklarini kendi çikarlari için kullanmasina vesile olabildigini ve bürokratik mekanizmalara sikistirabildiginin altini çizdi.
Yakin Ertürk ise “Kadina Yönelik Siddetle Mücadelede Zaferler ve Yenilgiler” baslikli konusmasinda, kadin hareketinin gelisimini anlatirken özellikle siddetin önlenmesinin, magduriyetin giderilmesi degil, kadinin güçlenmesinin, kadin haklarinin saglanmasinin ve tesisinin kaçinilmaz bir parçasi olduguna vurgu yapti. Kadin haklarinin saglanmasi için yeni otoriter egilimlerle mücadele edilmesi gerektiginin altini çizen Yakin Ertürk dört unsura dikkat çekti. 1) Beden, cinsellik ve üreme haklari savunuculugunu cesaretle yapabilmek. Kadinin bedeni ve dogurganligi üzerindeki taleplere karsi direnmek. 2) Siddetle mücadeleyi, siddetin geçiskenligi ve kesisimselligi düzeyinde oldugu anlayisiyla yürütmek. Böylece kadinlar arasindaki farkliliklarda bölünmeyip ve kadinlar arasindaki baglantilari kurarak ve ortak stratejiler gelistirmeye olanak saglamak. 3) Simdiye kadar çok bel bagladigimiz anaakimi yeniden tahayyül etmek ve dönüstürmek. Anaakimin örgütsel ilkesi olan geçim modelinden bakimin etik bir deger olarak tanimlandigi modele geçmek için paradigma degisimine yogunlasmak. 4) Birbirinden kopuk ilerici hareketleri ortaklasarak bu hareketlerin dönüstürücü potansiyelini güçlendirebilmek.
Etkinlik, CEIDizler Proje Direktörü Ülker Sener’in proje ve Gösterge Çalisma Grubu Uzmani Emel Memis’in CEID Toplumsal Cinsiyet Esitligi Endeksi sunumlariyla devam etti. Etkinligin ögleden sonraki oturumunda “Toplumsal Cinsiyet Esitliginin Izlenmesi” baslikli panel, Gülay Toksöz’ün moderatörlügünde gerçeklestirildi. Panelde, Fatmagül Berktay “Toplumsal Cinsiyet Esitligini Tarihsel Baglam ve Felsefi Temeller Üzerinden Düsünmek”, Diane Elson “Toplumsal Cinsiyet Bütçe Analizi ile Toplumsal Cinsiyet Esitliginin Izlenmesi”, Valeria Esquivel “Istihdam Açiginin Cinsiyete Duyarli Istihdam Politikalariyla Ele Alinmasi” baslikli sunumlarini gerçeklestirdiler.