ANKARA, 22.11.2022-Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen ve Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği’nin (CEİD) yürüttüğü Türkiye'de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi (CEİDizler) Değerlendirme Toplantısı ve Uluslararası Konferansı 22 Kasım 2022 tarihinde Ankara’da gerçekleşti.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut ve Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülay Toksöz’ün katılımıyla gerçekleşen toplantıya, 9 ilden proje paydaşları, sivil toplum kuruluşlarından oluşan CEİDizler Hibe Programı yararlanıcıları, akademi ve uluslararası örgüt temsilcileri katıldı.
Gülay Toksöz, açış konuşmasında toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizliklerin tüm dünyada varlığını sürdürdüğünü ve elde edilmiş kazanımların da tehlike altında olduğunu söyledi.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı benimseyen tüm ülkelerin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı taahhüt ettiğini belirten Toksöz, amaçların gerçekleşmesi için CEİD’in sunduğu toplumsal cinsiyet temelli verilere ihtiyaç olduğunu belirtti. Toksöz sözlerine şöyle devam etti: “ Bu yıl ikincisini hazırladığımız Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini İzleme Raporu’nun önemli bir parçası olan göstergeler ve bunları kullanarak oluşturulan CEİD Endeks, hükümetlerin taahhüt ettikleri toplumsal cinsiyet eşitliğinin ne ölçüde sağlandığını ölçmek bakımından oldukça işlevsel… Bu göstergeler sadece kadınlar ve erkeklerin gündelik yaşamına dair istatistikleri yansıtmıyor, aynı zamanda kadınların ve erkeklerin topluma olan katkılarına, farklı ihtiyaçlarına ve sorunlarına da ışık tutuyor”.
Toksöz sözlerini: “Veriyi eşitlik için topluyoruz. Verilerin olmaması politikada ilerlemeyi engeller…. Bizim için asıl olan sayıların gösterdikleri ve göstermedikleri üzerinden yürüttüğümüz eşitlik mücadelesi” diye sürdürdü.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Toplumsal cinsiyet eşitliği Avrupa Birliği olarak dış ilişkilerimizin bir önceliği. AB’deki pek çok kadın fiziksel ve psikolojik şiddete uğruyor. Karar alma, politika süreçlerinde maalesef oranlar düşük. Finansal desteklerin büyük bir bölümünü toplumsal cinsiyet eşitliği projelerine veriyoruz ve katkı sağlamasını hedefliyoruz.” Kadına yönelik şiddetle mücadelenin AB’nin gündeminde olduğunu dile getiren Landrut, “El ele vererek mücadeleyi ilerletiyoruz. Ayrımcılığın önemli göstergelerinden biri kadına yönelik şiddet” dedi.
CEİDizler Projesi kapsamında toplumsal cinsiyete duyarlı verinin elde edilmesi ve izlenmesi amacıyla Adana, Ankara, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Trabzon, Eskişehir, Mersin ve Samsun olmak üzere Türkiye’nin 9 ilinde çalışmalar yürütüldü, toplumsal cinsiyet duyarlı hak temelli izlemeye ilişkin yüz yüze ve dijital eğitim setleri hazırlandı, Cinsiyet Eşitliği Eğitim Merkezi bünyesinde bir e-kütüphane oluşturuldu ve Periyodik olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini izleme raporları hazırlandı.
CEİD İzler Projesinden bugüne kadar
Sözü geçen dijital eğitim setlerine ve raporların tamamına şu linkten ulaşabilirsiniz: https://ceim.ceid.org.tr/
Toplantıda sunum yapan Deniz Kandiyoti toplumsal cinsiyet politikalarının küresel popülist yönetimler tarafından hedefe alındığının altını çizip, kadın hareketinin genel gelişiminden ve mevcut duruma dair tespitlerde bulunmuştur. Tüm alanların toplumsal cinsiyet eşitliği gözlüğüyle bakılmasını sağlayan anaakımlaştırma politikalarının kimi koşullarda devletlerin kadın haklarını kendi çıkarları için kullanmasına vesile olabildiğini ve bürokratik mekanizmalara sıkıştırabildiğinin altını çizmiştir.
Yakın Ertürk ise kadın hareketinin gelişimini anlatırken özellikle şiddetin önlenmesinin, mağduriyetin giderilmesi değil, kadının güçlenmesinin, kadın haklarının sağlanmasının ve tesisinin kaçınılmaz bir parçası olduğuna vurgu yaptı. Kadın haklarının sağlanması için yeni otoriter eğilimlerle mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Yakın Ertürk dört unsura dikkat çekti. 1) Beden, cinsellik ve üreme hakları savunuculuğunu cesaretle yapabilmek. Kadının bedeni ve doğurganlığı üzerindeki taleplere karşı direnmek. 2) Şiddetle mücadeleyi, şiddetin geçişgenliği ve kesişimselliği düzeyinde olduğu anlayışıyla yürütmek. Böylece kadınlar arasındaki farklılıklarda bölünmeyip ve kadınlar arasındaki bağlantıları kurarak ve ortak stratejiler geliştirmeye olanak sağlamak. 3) Şimdiye kadar çok bel bağladığımız anaakımı yeniden tahayyül etmek ve dönüştürmek. Anaakımın örgütsel ilkesi olan geçim modelinden bakımın etik bir değer olarak tanımlandığı modele geçmek için paradigma değişimine yoğunlaşmak. 4) Birbirinden kopuk ilerici hareketleri ortaklaşarak bu hareketlerin dönüştürücü potansiyelini güçlendirebilmek.
Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini İzleme Raporu 2021-2022
CEİD Gösterge Uzman Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini İzleme Raporu 2021-2022, 11 Kasım 2022 tarihinde Ankara’da yapılan tanıtım toplantısında kamuoyuyla paylaşılmıştı. Rapor, CEİD’in hazırladığı ve Türkiye’deki toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki gelişmelere ışık tutan ikinci rapor olma özelliği taşıyor.
2020 ve 2022 yılları arasında uygulanan CEİDizler Projesi süresince yapılan çalışmaların ardından oluşturulan rapor sağladığı verilerle toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin güncel durumuna yakın bir mercekten bakılmasına olanak sağlıyor.
Raporda öne çıkan başlıklar şunlar:
Şiddetsiz Yaşam Hakkı İhlal Ediliyor
İşgücü Piyasasında Eşitsizlikler Derinleşti
Büyükşehir Belediyeleri Hizmetleri Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Mı?
Büyükşehir Belediyelerinin Stratejik Planları Çoğunlukla Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Değil
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Normunu Terk Etti
CEİD'in Hak Temelli Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi Hesaplandı
CEİD Endeks'e Göre Türkiye Nerede?
Raporun tamamına erişmek için: https://dspace.ceid.org.tr/xmlui/handle/1/2121
Daha fazla iletişim için:
bilgi@ceid.org.tr