ANKARA, 22.11.2022-Avrupa Birligi (AB) tarafindan desteklenen ve Cinsiyet Esitligi Izleme Dernegi’nin (CEID) yürüttügü Türkiye'de Katilimci Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Esitliginin Izlenmesi Projesi (CEIDizler) Degerlendirme Toplantisi ve Uluslararasi Konferansi 22 Kasim 2022 tarihinde Ankara’da gerçeklesti.
AB Türkiye Delegasyonu Baskani, Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut ve Cinsiyet Esitligi Izleme Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Gülay Toksöz’ün katilimiyla gerçeklesen toplantiya, 9 ilden proje paydaslari, sivil toplum kuruluslarindan olusan CEIDizler Hibe Programi yararlanicilari, akademi ve uluslararasi örgüt temsilcileri katildi.
Gülay Toksöz, açis konusmasinda toplumsal cinsiyete dayali esitsizliklerin tüm dünyada varligini sürdürdügünü ve elde edilmis kazanimlarin da tehlike altinda oldugunu söyledi.
Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari’ni benimseyen tüm ülkelerin toplumsal cinsiyet esitligini saglamayi taahhüt ettigini belirten Toksöz, amaçlarin gerçeklesmesi için CEID’in sundugu toplumsal cinsiyet temelli verilere ihtiyaç oldugunu belirtti. Toksöz sözlerine söyle devam etti: “ Bu yil ikincisini hazirladigimiz Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Esitligini Izleme Raporu’nun önemli bir parçasi olan göstergeler ve bunlari kullanarak olusturulan CEID Endeks, hükümetlerin taahhüt ettikleri toplumsal cinsiyet esitliginin ne ölçüde saglandigini ölçmek bakimindan oldukça islevsel… Bu göstergeler sadece kadinlar ve erkeklerin gündelik yasamina dair istatistikleri yansitmiyor, ayni zamanda kadinlarin ve erkeklerin topluma olan katkilarina, farkli ihtiyaçlarina ve sorunlarina da isik tutuyor”.
Toksöz sözlerini: “Veriyi esitlik için topluyoruz. Verilerin olmamasi politikada ilerlemeyi engeller…. Bizim için asil olan sayilarin gösterdikleri ve göstermedikleri üzerinden yürüttügümüz esitlik mücadelesi” diye sürdürdü.
AB Türkiye Delegasyonu Baskani, Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut da yaptigi konusmada sunlari söyledi: “Toplumsal cinsiyet esitligi Avrupa Birligi olarak dis iliskilerimizin bir önceligi. AB’deki pek çok kadin fiziksel ve psikolojik siddete ugruyor. Karar alma, politika süreçlerinde maalesef oranlar düsük. Finansal desteklerin büyük bir bölümünü toplumsal cinsiyet esitligi projelerine veriyoruz ve katki saglamasini hedefliyoruz.” Kadina yönelik siddetle mücadelenin AB’nin gündeminde oldugunu dile getiren Landrut, “El ele vererek mücadeleyi ilerletiyoruz. Ayrimciligin önemli göstergelerinden biri kadina yönelik siddet” dedi.
CEIDizler Projesi kapsaminda toplumsal cinsiyete duyarli verinin elde edilmesi ve izlenmesi amaciyla Adana, Ankara, Gaziantep, Istanbul, Izmir, Trabzon, Eskisehir, Mersin ve Samsun olmak üzere Türkiye’nin 9 ilinde çalismalar yürütüldü, toplumsal cinsiyet duyarli hak temelli izlemeye iliskin yüz yüze ve dijital egitim setleri hazirlandi, Cinsiyet Esitligi Egitim Merkezi bünyesinde bir e-kütüphane olusturuldu ve Periyodik olarak toplumsal cinsiyet esitligini izleme raporlari hazirlandi.
CEID Izler Projesinden bugüne kadar
Sözü geçen dijital egitim setlerine ve raporlarin tamamina su linkten ulasabilirsiniz: https://ceim.ceid.org.tr/
Toplantida sunum yapan Deniz Kandiyoti toplumsal cinsiyet politikalarinin küresel popülist yönetimler tarafindan hedefe alindiginin altini çizip, kadin hareketinin genel gelisiminden ve mevcut duruma dair tespitlerde bulunmustur. Tüm alanlarin toplumsal cinsiyet esitligi gözlügüyle bakilmasini saglayan anaakimlastirma politikalarinin kimi kosullarda devletlerin kadin haklarini kendi çikarlari için kullanmasina vesile olabildigini ve bürokratik mekanizmalara sikistirabildiginin altini çizmistir.
Yakin Ertürk ise kadin hareketinin gelisimini anlatirken özellikle siddetin önlenmesinin, magduriyetin giderilmesi degil, kadinin güçlenmesinin, kadin haklarinin saglanmasinin ve tesisinin kaçinilmaz bir parçasi olduguna vurgu yapti. Kadin haklarinin saglanmasi için yeni otoriter egilimlerle mücadele edilmesi gerektiginin altini çizen Yakin Ertürk dört unsura dikkat çekti. 1) Beden, cinsellik ve üreme haklari savunuculugunu cesaretle yapabilmek. Kadinin bedeni ve dogurganligi üzerindeki taleplere karsi direnmek. 2) Siddetle mücadeleyi, siddetin geçisgenligi ve kesisimselligi düzeyinde oldugu anlayisiyla yürütmek. Böylece kadinlar arasindaki farkliliklarda bölünmeyip ve kadinlar arasindaki baglantilari kurarak ve ortak stratejiler gelistirmeye olanak saglamak. 3) Simdiye kadar çok bel bagladigimiz anaakimi yeniden tahayyül etmek ve dönüstürmek. Anaakimin örgütsel ilkesi olan geçim modelinden bakimin etik bir deger olarak tanimlandigi modele geçmek için paradigma degisimine yogunlasmak. 4) Birbirinden kopuk ilerici hareketleri ortaklasarak bu hareketlerin dönüstürücü potansiyelini güçlendirebilmek.
Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet Esitligini Izleme Raporu 2021-2022
CEID Gösterge Uzman Çalisma Grubu tarafindan hazirlanan Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet Esitligini Izleme Raporu 2021-2022, 11 Kasim 2022 tarihinde Ankara’da yapilan tanitim toplantisinda kamuoyuyla paylasilmisti. Rapor, CEID’in hazirladigi ve Türkiye’deki toplumsal cinsiyet esitligi alanindaki gelismelere isik tutan ikinci rapor olma özelligi tasiyor.
2020 ve 2022 yillari arasinda uygulanan CEIDizler Projesi süresince yapilan çalismalarin ardindan olusturulan rapor sagladigi verilerle toplumsal cinsiyet esitsizliklerinin güncel durumuna yakin bir mercekten bakilmasina olanak sagliyor.
Raporda öne çikan basliklar sunlar:
Siddetsiz Yasam Hakki Ihlal Ediliyor
Isgücü Piyasasinda Esitsizlikler Derinlesti
Büyüksehir Belediyeleri Hizmetleri Toplumsal Cinsiyet Esitligine Duyarli Mi?
Büyüksehir Belediyelerinin Stratejik Planlari Çogunlukla Toplumsal Cinsiyet Esitligine Duyarli Degil
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Toplumsal Cinsiyet Esitligi Normunu Terk Etti
CEID'in Hak Temelli Toplumsal Cinsiyet Esitligi Endeksi Hesaplandi
CEID Endeks'e Göre Türkiye Nerede?
Raporun tamamina erismek için: https://dspace.ceid.org.tr/xmlui/handle/1/2121
Daha fazla iletisim için:
bilgi@ceid.org.tr