Ankara Yerel Eşitlik İzleme Platformu bileşenleri 27 Nisan Salı günü “Daha eşitlikçi ve güvenli bir kent olma sürecinde Ankara” başlıklı bir söyleşi kapsamında bir araya geldi.
Ankara Yerel Eşitlik İzleme Platformu bileşenleri 27 Nisan Salı günü “Daha eşitlikçi ve güvenli bir kent olma sürecinde Ankara” başlıklı bir söyleşi kapsamında bir araya geldi.
Platform bileşenlerimizden Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin "Mor Haritam" projesini, Yeryüzü Kalkınma Kooperatifi’nin de "Çankaya'nın Sitemli Yurttaşları: Kentsel Hareketlilik ve Kentsel Hizmetlere Erişim Ekseninde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzleri" araştırma sonuçlarını aktarıldığı toplantıda, Ankara’nın daha eşitlikçi ve güvenli bir kent olma yolunda attığı adımlar değerlendirildi.
Çankayalıların gözünden kentsel hareketlilik ve kentsel hizmetlere erişim hakkını ele alan Yeryüzü Kalkınma Kooperatifi raporunu sunan Burcu Hatipoğlu, “sosyal farklılıklara karşı toleranslı ve ayrımcı olmayan bir kentli bilincinin gelişimi desteklenmediği sürece "zarar görme korkusu" ile kent hakkının kesintiye uğradığını vurgulayarak, “zarar görme korkusunun”, kentlilerin hareketlilik ve hizmetlere erişim kapasitesini belirleyen birçok eşitsizlik ve ayrımcılıkla ilişkilendiğini belirtti. Bu çerçevede “güvenli ulaşım” tartışmaları kapsamında bir yerden bir yere gitmek için ne tür bilgi, insan, araç/hizmet sistemlerinin kullanıldığını ve yolculuk süresince ne tür duygular hissedildiğini ortaya koyacak kapsamlı araştırmalara ihtiyaç olduğunun altını çizen Hatipoğlu, ancak bu şekilde bireysel düzeyde deneyimlenen “zarar görme korkusu“nun üstesinden gelecek, ayrımcılık karşıtlığını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini kentler ölçeğinde geliştirecek stratejik planlar geliştirilebileceğini kaydetti.
Ankara Büyük Şehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Birimi Şefi Şenay Yılmaz ise daha güvenli bir kent için Türkiye’nin ilk risk haritası olan "Mor Haritam" projesinin kapsamından bahsederek, kadınlar için veri temelli hazırlanan bu web sitesi sayesinde kadınların hem ihtiyacı olan tüm lokasyonlara erişebildiğini hem de güvensiz olan alanları işaretleyebildiğini belirtti. Ayrıca Mor haritam ile “Aile İçi Şiddet Bürosu’nun” olduğu en yakın karakolun bilgilerine, ŞÖNİM ve Kadın Danışma Merkez’lerinin ve mahalledeki tüm kreşlerin iletişim adreslerine ve telefonlarına erişilebildiğini kaydeden Yılmaz, Belediyelerin bu harita sayesinde kamu kaynağını etkin kullanabildiği ve hizmet noktalarını da taleplere göre belirleyebildiğini vurguladı.
Platform bileşenlerimiz tarafından gerçekleştirilen bu kapsamlı sunumların ardından katılımcıların soru, görüş ve katkılarının alındığı toplantı, CEİDizler Projesi kapsamında 4 Mayıs 2021’de platform bileşenlerimizin katılımıyla gerçekleştirilecek yaygın eğitimlerde buluşmak üzere sona erdi.