Ankara Yerel Esitlik Izleme Platformu bilesenleri 27 Nisan Sali günü “Daha esitlikçi ve güvenli bir kent olma sürecinde Ankara” baslikli bir söylesi kapsaminda bir araya geldi.
Ankara Yerel Esitlik Izleme Platformu bilesenleri 27 Nisan Sali günü “Daha esitlikçi ve güvenli bir kent olma sürecinde Ankara” baslikli bir söylesi kapsaminda bir araya geldi.
Platform bilesenlerimizden Ankara Büyüksehir Belediyesi'nin "Mor Haritam" projesini, Yeryüzü Kalkinma Kooperatifi’nin de "Çankaya'nin Sitemli Yurttaslari: Kentsel Hareketlilik ve Kentsel Hizmetlere Erisim Ekseninde Toplumsal Cinsiyet Esitliginin Izleri" arastirma sonuçlarini aktarildigi toplantida, Ankara’nin daha esitlikçi ve güvenli bir kent olma yolunda attigi adimlar degerlendirildi.
Çankayalilarin gözünden kentsel hareketlilik ve kentsel hizmetlere erisim hakkini ele alan Yeryüzü Kalkinma Kooperatifi raporunu sunan Burcu Hatipoglu, “sosyal farkliliklara karsi toleransli ve ayrimci olmayan bir kentli bilincinin gelisimi desteklenmedigi sürece "zarar görme korkusu" ile kent hakkinin kesintiye ugradigini vurgulayarak, “zarar görme korkusunun”, kentlilerin hareketlilik ve hizmetlere erisim kapasitesini belirleyen birçok esitsizlik ve ayrimcilikla iliskilendigini belirtti. Bu çerçevede “güvenli ulasim” tartismalari kapsaminda bir yerden bir yere gitmek için ne tür bilgi, insan, araç/hizmet sistemlerinin kullanildigini ve yolculuk süresince ne tür duygular hissedildigini ortaya koyacak kapsamli arastirmalara ihtiyaç oldugunun altini çizen Hatipoglu, ancak bu sekilde bireysel düzeyde deneyimlenen “zarar görme korkusu“nun üstesinden gelecek, ayrimcilik karsitligini ve toplumsal cinsiyet esitligini kentler ölçeginde gelistirecek stratejik planlar gelistirilebilecegini kaydetti.
Ankara Büyük Sehir Belediyesi Kadin Çalismalari Birimi Sefi Senay Yilmaz ise daha güvenli bir kent için Türkiye’nin ilk risk haritasi olan "Mor Haritam" projesinin kapsamindan bahsederek, kadinlar için veri temelli hazirlanan bu web sitesi sayesinde kadinlarin hem ihtiyaci olan tüm lokasyonlara erisebildigini hem de güvensiz olan alanlari isaretleyebildigini belirtti. Ayrica Mor haritam ile “Aile Içi Siddet Bürosu’nun” oldugu en yakin karakolun bilgilerine, SÖNIM ve Kadin Danisma Merkez’lerinin ve mahalledeki tüm kreslerin iletisim adreslerine ve telefonlarina erisilebildigini kaydeden Yilmaz, Belediyelerin bu harita sayesinde kamu kaynagini etkin kullanabildigi ve hizmet noktalarini da taleplere göre belirleyebildigini vurguladi.
Platform bilesenlerimiz tarafindan gerçeklestirilen bu kapsamli sunumlarin ardindan katilimcilarin soru, görüs ve katkilarinin alindigi toplanti, CEIDizler Projesi kapsaminda 4 Mayis 2021’de platform bilesenlerimizin katilimiyla gerçeklestirilecek yaygin egitimlerde bulusmak üzere sona erdi.